


Vi alla lever på olika sätt men idag finns en tränd av att sitta still stora delar av dagen. Fler jobb görs från kontoret. Detta är något som inte är possitvt för personens välmående. Att röra på sig gör att du mår bra. När du rör på dig släpps endorfiner och dopamin ut och du börjar må bra. Det är jätte bra att röra sig men det får inte gå till överdrift heller. Att träna för mycket och för hårt kan istället slita på kroppen. Man kan få sömnsvårigheter, hamn i depression, ökad puls och ökad trötthet.
Det gäller alltså att ha en balans i ens träning. Att träna betyder inte att gå och maxa på gymmet utan kan vara att ta en promenad eller spela badminton med en kompis. I tränings sammanhang är vilan och maten är minst lika viktigt som själva träning. Utan maten och vilan byggs inte musklerna upp och blir stora och starka. Så ha ett bra uppläg ät rätt och vila så får du ett bra resultat.
Muskelbyggnad och fysiska förutsättningar är väldigt olika mellan de fysiska könen.
-
Några skillnader: Att kvinnor tål bättre mjölksyra än män eftersom de har en fler långsamma muskel fibrer.
-
Män har 40-60 % mer styrka i överkroppen än kvinnor på grund av att män har fler hormonreceptorer som gör det lättare att bygga muskler.
-
Kvinnor har i allmänhet 25-30% svagre muskler Män har en bättre syrreupptagningsförmåga
-
Hjärtat hos kvinnor är mindre än mäns vilket gör att kvinnors hjärta pumpar mindre blod vilket i sin tur leder till en ökad puls
Alla är olika så dessa stämmer inte in helt men det är generella skillnader. Dessa fysiska skillnader är helt klart ett faktum men samtidigt finns det inget som säger att detta gör att du som tjej inte kan spela mot killar. Som David Nilsson från coop som är teamledare “de individuella skillnaderna i träning är större inom respektiva grupp änn skillnaderna mellan könen” Jag tolkar det som att det inte ska spela någon roll om du är tjej och kille och tränar eftersom det finns tjejer som är bättre tränad och bättre inom en idrott än killar i samma idrott.
Ideal i sociala medier, normer Att vi vill se ut som en film stjärna eller modell, är något som hela tiden byggs upp i social medier och annan media. Eftersom vi nu också har tillgång till media nästan dygnet runt så är det svårt att inte påverkas. Det som sprider detta mest är något som kallas fitspo konton. Fitspo är en förkotrning av fitness inspertaion. Dessa konton lägger uppbilder på vältränade personer som framställs som perfekta. Då är det inte så konstigt att allt fler ungdommar känner sig missnöjda med sin kropp. En vill ju vara lika snygg som den personen är på bilden på fitspo kontot. Idealet blir då att se ut som personen på bilden. Killarna på dessa konton är oerhört vältränade och väldigt solbruna. Och tjejerna är små med smala ben fin rumpa och stora bröst. Båda könen är iklädda badkläder(Bikini och badbyxor) Dessa bilder förekommar allt som oftast på alla fitspo konton. Hur en ska se ut printas in i allas huvud hela tiden. Dessa bilder är inte bara något som påverkar den enskilda individen utan det bygger ju också upp en bild av hur det andra könet ska se ut. Det skapar en undermedveten bild av hur alla killar och tjejer ska se ut. Det skappar fastare könsroller då tjejerna ska vara små och smala och killarna ska vara stora och starka. Att killen ska vara stor och skydda sin lilla tjej.
Eftersom alla har olika förutsättningar och ser olika ut kan ju alla inte se ut som de gör på social medier. Detta skapar oftast missnöjdhet av ens egen kropp och ens eget utseende. Detta kan lede till dålig självuppfattning och i vissa fall ätstörningar. Om man talar om kroppsuppfattning så brukar oftast orden underviktig eller överviktig komma in. Att mäta övervikt eller undervikt gör man det genom BMI. BMI är ett mått som visar hur mycket en bör väga enligt ens längd. Men att ha ett bra BMI betyder i dagens sammhälle inte att en är nöjd med sig själv. Att se ut som tjejerna och killarna på fitspo konton och att andra tycker att en ser bra ut, är det en vill ha/höra. Att ungdommar(speciellt) ska må dåligt över att en inte ser ut som en modell är absurt. Alla ungdomar där ute, ni alla är speciella och fina på ert egna sätt.
Skillnader mellan Tjejer och killar i träning och idrott
Sociala medier är inte bara med och skapar vrikade skönhets ideal utan är också med på själva träningen. Att skriva ett inlägg på Facebook eller lägga upp en bild på Instagram när man tränar är allt mer vanligt. Enligt Pia Alm som är gyminstruktör och varit det i 15 år tycker att sociala medier har påverkat träningen. Hon ger två sidor av påverkan i intervjun med sverigesradio. Bland annat att genom sociala medier har folk börjat träna mer och mer på gott och ont då vissa kan träna hela tre pass på en dag. Inte bara att folk tränar mer så tycker Pia att det kan lätta bildas en ångest av folka delar med sin av sin träning på sociala medier.
Att tjejer påverkas av hur en ska se ut är en stor sak men också att det på något sätt tvingas in en viss slags idrott. Vi har alla hört att någon pratar om ”tjej- och killsporter” t.ex ridning och ishockey. Detta brode nästan vara borta med tanke på dagens genus tänk men ändå har tjejer en speciell fil i träning och sport. Men att det finns ”tjej- och killsporter” är ett faktum. Detta har också Nathalie Koivula konstaterat i hennes avhandling Gender in sports.(1999) Där hon skrivt om hur universitetsstudenter uppfattar olika sporter. I avhandlingen finns ett tydligt mönster som visar att det finns feminina sporter och maskulina sporter enligt studenterna. Men vart kommer uppdelning ifrån? En annan forskare som forskat i det här är Birgitt Fagrell. Hon säger att barn redan i 7års åldern har en uppfattning av vad som är killsport och vad som är tjejsporter.
Detta stärks av en artikel från hippson som handlar om varför det är en majoritet med tjejer i stallet på amatör nivå när det på elit nivå är mycker med jämt fördelat mellan kvinnor och män. Han som skreb artikeln ställer sig frågan varför det är så. han tror att det är så för att killar inte gillar att sköta om häst delen av ett ridning inte är kul enligt killar. Just därför är det inte så mycket killar där. Samtidigt som han skriver att tjejer i uppväxten lär sig att ta hand om saker och sköta om saker som sin barbie. Därför är det fler tjejer i stallet enligt skribenten.
Alltså är detta något som finns där enda från början. Barnens uppväxt är det som senare har påverkat hur de ser på bland annat på tjej och kill idrotter. Att de senare växer upp med att hela tiden få det över sig att du som tjej ska träna en viss sport och du som kille träna den här sporten.
Klasskillnader i träning
Det är inte bara skillnad mellan tjejer och killar inom träning.
Det finns också en klasskillnad. Något som under de senaste åren blir allt mer populärt är att tävla och delta i motionslopp. T.ex vasaloppet. Det är allt fler som anmäler sig till dessa motionslopp men den folkhälsan är den samma. Anmälan för vasaloppet i år stängdes ner efter 10 minuter för att de 15800 platserna var slut och sidan överbelastats. Men även om det såldes ut på rekord tid såg vi ett mönster. Det var en grupp som var underrepresenterade på start. Låginkomstagare med kortare utbildning. Statistiken visade att i regel var deltagarna högutbildade och detsamma löd i deras ekonomi. Medelsnittet på deltagarna årsinkomst låg på 380 000 kr.
LO har sett samma samband om att låginkomsttagare tränar mindre än höginkomsttagare. Lo presenterade en rapport om detta som visade att tjänstemän tränade mer utomhus en arbetare.
Glöm inte att ha balans i träningen och glöm verkligen att det spelar ingen roll vad du tränar. Att träna betyder inte att gå till gymmet utan att kanske gå på en promenad att bara röra på sig. Och sist men inte minst ha kul när du tränar!
http://arbetarbladet.se/nyheter/1.6076318-klasskillnader-i-traningsvanor
http://www.netdoktor.se/traning-kost/artiklar/overtraning/
http://www.halsaochfitness.se/artiklar/aktuellt/varfor-tjejgym/
http://www.hippson.se/riddagbok/havrepappa/tjej-och-kill-sporter.htm
http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/38/38414_forskn.dag09_henriksson-larsn.pdf

Det här vår dans! Det har inte bara varit kul att göra dansen utan också bra för våra kroppar då vi hålt igång, en gång i veckan under några veckors tid. Även fast vi inte tog ut oss helt så tränade vi. Att träna betyder inte att lyfta tungt på gymmet eller att springa marton utan det kan vara att t.ex. dansa, vilket är bra för kroppen och man blir glad av det!

Fin kropp eller stora muskler?

Kroppen Människans kropp består av massa olika ”delar” Skelletet, muskler, organ, senor och leder.
Vårt skellet består av 200 ben. Deras uppgifter är att skydda organ, stadga upp kroppen ovh fäst punkter för muskler och benhinnor. Bennen är väldigt hårda men för att det ska förbli hårt bör en belasta dem. Om en inte gör det kan det urkalkas det kan hända om en blir sängliggande ett tag eller om en brutit sitt ben och inte belastat det.
Men med bara ett skellet kan vi inte röra oss utan vi behöver muskler också. Det är musklerna i kroppen som gör att vi kan röra oss. Det finns ca 300 muskler i din kropp. Muskler sitt fast via senor som sitter fast i skelletet. Ens muskler är aldrig helt avslappnade utan de är lite spända hela tiden. Om vi inte använder musklerna så blir det svagare och mindre. Om en har en bra upplagd plan med kost vila och träning kan ens muskler blir stora och starka. När muskler bli starka ökar dem i tjocklek. En av de viktigaste musklerna vi har är hjärtat. Hjärtat är lika stort som en knytnäve. Att träna hjärtat för att det ska bli starkt gör en genom konditions träning. Det som händer när du tränar är att du bryter ner dina muskler sen när du inte tränar byggs de upp igen. Om du har bra kondition kan ditt hjärta pumpa ut mer blod för varje slag. Så när du anstränger dig behöver ditt hjärta inte jobba lika hårt och orkar pumpa ut mer blod.
